English

x



   
Ημερίδα Αποφοίτων
 
SIMA ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ & ΕΠΙΠΛΟΥ

Μια ιδιαίτερα επιτυχημένη ημερίδα συνδιοργανώθηκε από το Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου του ΤΕΙ Λάρισας και το Γραφείo Διασύνδεσης του Παραρτήματος Καρδίτσας με θέμα την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων του Τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου που πραγματοποιήθηκε στο μεγάλο αμφιθέατρο του Παραρτήματος Καρδίτσας την Τετάρτη 20-6-2007.

Την ημερίδα παρακολούθησαν περισσότερα από 150 άτομα, το μόνιμο και έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό του Τμήματος, σπουδαστές και πτυχιούχοι Σχεδιαστές και Τεχνολόγοι ξύλου και επίπλου οι οποίοι έχουν στο σύνολό τους αποκατασταθεί επαγγελματικά στο αντικείμενο των σπουδών τους, καθώς επίσης και αρκετοί επιχειρηματίες των κλάδων ξύλου και επίπλου της ελληνικής αγοράς.

Χαιρετισμούς στην ημερίδα απηύθυναν ο Καθηγητής κ. Στέργιος Βέργος, Υπεύθυνος του Γραφείου Διασύνδεσης του Παραρτήματος Καρδίτσας, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου Αν. Καθηγητής κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, καθώς και η Αντινομάρχης Καρδίτσας κα. Πέτσα. Χαιρετισμούς απέστειλαν ο Υφυπουργός Εθν. Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, ο Βουλευτής Καρδίτσας κ. Κων. Ρόβλιας, καθώς και ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων κ. Κύριλλος. Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους οι Δ/ντές Σχολών του ΤΕΙ Λάρισας - που την παρακολούθησαν στο σύνολο της - κ.κ. Χρ. Μακρίδης, Γ. Μπλάνας και Στ. Βέργος, καθώς και οι Προϊστάμενοι των Τμημάτων του Παρ/τος κ.κ. Ν. Νίκου και Ι. Χουλιάρας.

Στην 1η εισήγηση, ο Δρ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής & Προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου ανέπτυξε το θέμα «Έρευνα απασχόλησης αποφοίτων του Τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου - Η άποψη των επιχειρήσεων». Αναφέρθηκε στις μεγάλες (83%) απαιτήσεις των επιχειρήσεων ξύλου και επίπλου σε εξειδικευμένα στελέχη και ειδικότερα αυτών που δραστηριοποιούνται στους τομείς: κατασκευής επίπλων, εμπορίας μηχανημάτων, γενικών ξυλουργικών εργασιών, έρευνας & ανάπτυξης, κατασκευής ξύλινων κατοικιών, φινιρίσματος επίπλων. Μεγάλη ζήτηση υπάρχει στα αντικείμενα του προγραμματισμού μηχανών CNC και της χρήσης σύγχρονων σχεδιαστικών προγραμμάτων. Γενικά οι παραπάνω επιχειρήσεις δυσκολεύονται σε ποσοστό 98% να βρουν τα εξειδικευμένα στελέχη που επιθυμούν. Τα βασικότερα προσόντα που αυτές αναζητούν σε ένα υποψήφιο στέλεχος είναι οι εξειδικευμένες γνώσεις σε ποσοστό 80%, επαγγελματική προϋπηρεσία σε ποσοστό 66%, αλλά και να είναι εργατικοί (12%), να έχουν καλό βαθμό πτυχίου (7%), να κατέχουν κάποιο μεταπτυχιακό δίπλωμα (5%) και να έχουν καλό χαρακτήρα (4%). Ένα σημαντικό στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα αυτή είναι ότι το 88% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα εκδήλωσαν άμεσα το ενδιαφέρον και την πρόθεσή τους να απασχολήσουν αποφοίτους του Τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου και μάλιστα με ένα μέσο όρο 2,7 άτομα ανά επιχείρηση, γεγονός που φανερώνει ότι τουλάχιστον για τα επόμενα 20 χρόνια δεν πρόκειται να υπάρξει κορεσμός του επαγγέλματος του Σχεδιαστή & Τεχνολόγου ξύλου και επίπλου. Τέλος, οι επιχειρήσεις προβλέπουν ότι οι ανάγκες τους θα αυξηθούν στο άμεσο μέλλον στους τομείς προώθησης προϊόντων (52%), ποιοτικού ελέγχου (26%), σχεδιασμού νέων προϊόντων (25%), υπεύθυνου παραγωγής (18%), προγραμματισμού εργαλειομηχανών CNC (15%), τεχνολογίας παραγωγής επίπλων (12%), πωλήσεων (8%), σχεδιασμού & οργάνωσης παραγωγής (7%), κοστολόγησης (3%).

Ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου Δρ. Καραστεργίου Σωτήριος παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας απασχόλησης αποφοίτων του Τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου καταθέτοντας την άποψη των αποφοίτων. Ο κ. Καραστεργίου παρουσίασε το προφίλ των σπουδαστών του Τμήματος στην πορεία των οκτώ ετών ζωής του. Οι απόφοιτοι σήμερα ανέρχονται στους 149, ανήκουν εξίσου και στα δύο φύλα και καλύπτουν αναλογικά όλη τη χώρα. Οι απόφοιτοι δηλώνουν πολύ ως πάρα πολύ ικανοποιημένοι από το Τμήμα που επέλεξαν και την επάρκεια των γνώσεών τους. Το 80% εργάζεται σήμερα, και μάλιστα οι 9 στους 10 σε εργασία σχετική με το αντικείμενο σπουδών τους. Το 44% ασχολείται με το σχεδιασμό, το 25% με την κατασκευή και το υπόλοιπο σε συναφείς δραστηριότητες του κλάδου. Το 95% δεν δυσκολεύτηκε στην εύρεση εργασίας και είναι ευχαριστημένοι με αυτή, ενώ ελπίζουν πάντα στην κατάκτηση υψηλότερων επαγγελματικών στόχων. Οι άνεργοι απόφοιτοι δεν αναζήτησαν στο μεγαλύτερό τους ποσοστό εργασία πέρα από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, ενώ δεν ξεπερνούν τον ένα χρόνο ανεργίας. Όλοι οι απόφοιτοι θεωρούν σημαντικότατη την προσφορά του Γραφείου Διασύνδεσης στις επαφές τους με τον επιχειρηματικό κόσμο. Οι άνεργοι απόφοιτοι του Τμήματος ευελπιστούν σε μεγάλη βοήθεια από αυτό, προκειμένου να αποκτήσουν μια εργασία. Συγκεκριμένα, το 87% των άνεργων αποφοίτων πιστεύει σε μεγάλο βαθμό στη βοήθεια του Γραφείου Διασύνδεσης του Παραρτήματος Καρδίτσας.

Ο κ. Καραγιάννης Αντώνιος, πρόεδρος της EPICOM και πρόεδρος του Δ.Σ. της Καραγιάννης & Κερμελιώτης ΑΒΕΕ αναφέρθηκε στις «Ανάγκες της παραγωγής επίπλου σε στελέχη σχεδιαστών επίπλου & τεχνολόγων ξύλου». Ο κ. Καραγιάννης έδωσε βασικά χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων του κλάδου, όπως η οικογενειακή μορφή, οι εμπειρικές παρά θεωρητικές προσεγγίσεις των λειτουργιών τους και η κουλτούρα εσωστρέφειας, αναφέροντας προτερήματα και αδυναμίες αυτών. Τόνισε την ανάγκη άμεσης στελέχωσης των επιχειρήσεων με αποφοίτους του Τμήματος, που θα έχουν ωστόσο υψηλή διάθεση μαθητείας της πράξης και απόκτησης σχετικής εμπειρίας. Εντόπισε σημεία παρέμβασης των στελεχών, όπως λ.χ. σχεδιασμό μοναδικού προϊόντος, οργάνωση παραγωγής, διοίκηση του ανθρώπινου δυναμικού, μεταφορά τεχνογνωσίας και μάρκετινγκ. Επεσήμανε την ύπαρξη σήμερα «σχεδιαστών» - άλλων ειδικοτήτων - που όμως είναι απομακρυσμένοι από τη φιλοσοφία των επιχειρήσεων του κλάδου. Η παρουσίαση έκλεισε με το συμπέρασμα ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν ανάγκη από στελέχη - όπως οι απόφοιτοι του Τμήματος - που να διακρίνονται όμως από διάθεση υψηλής υπευθυνότητας και προσωπικής δέσμευσης για εξειδίκευση.

Στην τελευταία εισήγηση του πρώτου μέρους της εκδήλωσης, ο κ. Στεφανάτος Χρήστος, Project Manager της NEOSET Α.Ε. ανέπτυξε το θέμα «Ανάγκες του βιομηχανικού σχεδιασμού επίπλου σε σχεδιαστές επίπλου». Ο κ. Στεφανάτος έκανε τη διάκριση μεταξύ design και βιομηχανικού σχεδιασμού και ανέπτυξε τη διαδικασία σχεδιασμού προϊόντος επισημαίνοντας σημαντικά βήματα και κριτήρια επιλογών. Τόνισε τη σπουδαιότητα των διεθνών διαγωνισμών και εκθέσεων για τους σχεδιαστές και κατέληξε ότι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των εταιρειών έγκειται στην ικανότητα των επιχειρήσεων να επιλέγουν τα ουσιώδη στοιχεία της αγοράς τα οποία συνδέονται μεταξύ τους για υλοποιήσιμες προτάσεις νέων προϊόντων, που εν συνεχεία θα σχεδιασθούν και θα παραχθούν με στόχο την προσέγγιση νέων ομάδων - πελατών. Ο σχεδιαστής επίπλου αποτελεί ουσιαστικό πυρήνα ανάπτυξης και καλλιέργειας της παραπάνω θεμελιώδους ικανότητας.

Στο σύντομο διάλειμμα που ακολούθησε έγιναν αρκετές συζητήσεις μεταξύ των επιχειρηματιών του κλάδου και των σπουδαστών και καθηγητών του Τμήματος, για να ξεκινήσει το 2ο μέρος της ημερίδας στο οποίο ο πρώτος εισηγητής κ. Κώστας Θεόδωρος, πλαστικός σχεδιαστής επίπλου ανέπτυξε το θέμα «Ο σχεδιαστής επίπλου ως ελεύθερος επαγγελματίας». Ο κ. Κώστας, εργαστηριακός συνεργάτης του Τμήματος, ανέλυσε την κοινωνική αξία του σχεδιασμού ως μέσου επικοινωνίας των ανθρώπων. O δημιουργός ζει μέσα σε μια κοινωνία και σε αυτήν αποτείνεται, ενώ αυτή του διαθέτει τα οικονομικά και τεχνικά μέσα αλλά και τις ανάγκες της. Η μορφοπλαστική του επίπλου είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις βιολογικές, ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες. Ο ομιλητής έκλεισε την παρουσίασή του υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα του σχεδιαστή επίπλου στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, εφόσον είναι αναπόφευκτη η σχεδιαστική συμμετοχή στα προβλήματα που θέτει η εποχή μας.

Οι επόμενοι δύο εισηγητές - απόφοιτοι του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου κατέθεσαν τις πολύτιμες εμπειρίες τους από την ελληνική αγορά εργασίας, αναφερόμενοι τόσο στα θετικά σημεία της επαγγελματικής αποκατάστασής τους και της εκτίμησης του Τμήματος στην αγορά εργασίας, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απόφοιτοι στους εργασιακούς χώρους.

Ο κ. Αναστάσιος Καρβελάς, σχεδιαστής επίπλου και συστημάτων, υποψήφιος μεταπτυχιακός του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ελεύθερος επαγγελματίας αναφέρθηκε στις «Εμπειρίες αποφοίτων του Τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου από την αγορά εργασίας των κλάδων ξύλου και επίπλου». Ο κ. Καρβελάς μετέφερε τα αποτελέσματα και συμπεράσματα προσωπικής του (άτυπης) έρευνας μεταξύ 20 αποφοίτων εργαζομένων σε επιχειρήσεις του κλάδου, που δεν ανήκαν σε συγγενικό πρόσωπο. Η ειδικότητα κρίθηκε διεπιστημονική, επαγγελματικά εξελίξιμη και νεωτεριστική, αλλά και χωρίς ολοκληρωμένη νομική κατοχύρωση. Η εργοδοσία παρουσιάστηκε να έχει άγνοια ή μερική γνώση για τις δυνατότητες των αποφοίτων, να στερείται εμπιστοσύνης και να είναι φειδωλή ως προς τις αποδοχές. Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη έμπρακτης αναγνώρισης (π.χ. κωδικού ΙΚΑ), ενώ αντίθετα υπάρχει μεγάλη ζήτηση της ειδικότητας που παράλληλα αυξάνει και το κύρος του Τμήματος. Ο ομιλητής έκλεισε την παρουσίαση με προτάσεις του για δημιουργία κοινής επιτροπής αποφοίτων - Τμήματος και επιχειρήσεων που θα προωθεί την καλύτερη αναγνώριση και αξιοποίηση των αποφοίτων και το συγχρονισμό των αναγκών των επιχειρήσεων με το πρόγραμμα σπουδών, ώστε να επιτυγχάνεται ένα κατά το δυνατόν ολοκληρωμένο επαγγελματικό προφίλ.

Τέλος, ο κ. Αθανάσιος Μαστρογιώργος, σχεδιαστής & τεχνολόγος ξύλου και επίπλου ανέπτυξε το θέμα «Συμβολή των αποφοίτων του Τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου στη βελτίωση της λειτουργίας των οικογενειακών επιχειρήσεων των κλάδων ξύλου και επίπλου». Ο κ. Μαστρογιώργος, απόφοιτος του Τμήματος και μέλος οικογενειακής επιχείρησης παρουσίασε την επιχείρηση προ της αποφοίτησής του και μετά. Ανέπτυξε την προσωπική του συμβολή με τη δημιουργία οράματος και στρατηγικής για το μέλλον της εταιρείας και τις τακτικές που ο ίδιος εφάρμοσε αξιοποιώντας τις γνώσεις που του προσέφερε το Τμήμα: εκ νέου ανάπτυξη σχεδιασμού προϊόντος, βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας, αξιοποίηση νέων διαδικασιών και υλικών, μεταφορά τεχνογνωσίας, προβολή της εταιρείας, έμφαση στην ποιότητα και εστίαση στον πελάτη. Η σταθερή αύξηση του τζίρου της εταιρίας του τα 3 τελευταία χρόνια προσφέρει ικανοποίηση τόσο στον ίδιο, όσο και στην οικογένειά του και δημιουργεί τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της οικογενειακής επιχείρησής του.

Στο 3ο μέρος της ημερίδας και για χρονικό διάστημα περισσότερο από μία ώρα έγινε μια γόνιμη συζήτηση στην οποία τέθηκαν πολύ ουσιαστικά ερωτήματα και δόθηκαν οι σχετικές απαντήσεις από τους εισηγητές της ημερίδας. Τη συζήτηση συντόνισε ο Καθηγητής του Τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου Δρ. Γεώργιος Μαντάνης.

Στο τέλος προσφέρθηκε γεύμα σε όλους τους παρευρισκόμενους. Να σημειωθεί ότι την οργανωτική επιτροπή της ημερίδας αποτέλεσαν οι: Δρ. Στέργιος Βέργος, Καθηγητής, Δρ. Παπαδόπουλος Ιωάννης, Αν. Καθηγητής, Δρ. Καραστεργίου Σωτήριος, Αν. Καθηγητής, Καραγκούνη Γλυκερία, MSc Καθηγήτρια Εφαρμογών, Σκηπητάρης Ιωάννης και Καβράκη Αθηνά, στελέχη του Γραφείου Διασύνδεσης του Παραρτήματος Καρδίτσας.

Τέλος, στα κυριότερα συμπεράσματα της ημερίδας περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

Εννέα στους δέκα αποφοίτους του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου έχουν σήμερα άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Το 95% αυτών δεν συνάντησαν κανένα πρόβλημα στην εξεύρεση εργασίας.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου ξύλου & επίπλου που είχαν μέχρι σήμερα την εμπειρία απασχόλησης Σχεδιαστών & Τεχνολόγων ξύλου και επίπλου δηλώνουν πολύ ευχαριστημένοι έως ενθουσιασμένοι από την απόδοση, τις γνώσεις τους και τη σημαντική συμβολή τους στη βελτίωση της λειτουργίας των επιχειρήσεών τους.


Υπάρχει υψηλή ζήτηση των αποφοίτων από τις ελληνικές και κυπριακές επιχειρήσεις ξύλου & επίπλου, η οποία προβλέπεται να συνεχιστεί και στα επόμενα τουλάχιστον 20 χρόνια. Επομένως, οι προοπτικές των αποφοίτων του Τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου είναι πολύ θετικές και δεν προβλέπεται κορεσμός του εν λόγω επαγγέλματος.


Οι επιχειρηματίες του κλάδου ξύλου & επίπλου έχουν υψηλές απαιτήσεις από τους αποφοίτους του Τμήματος και δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην υπευθυνότητα, τη συνέπεια, τη διάθεση μαθητείας, και την προσωπική δέσμευση και εξειδίκευση των νέων στελεχών για γρήγορη εξέλιξη και επιτυχή σταδιοδρομία.

Προβλέπεται ότι οι ανάγκες του κλάδου ξύλου & επίπλου θα αυξηθούν στο εγγύς μέλλον στους τομείς: προώθησης προϊόντων, ποιοτικού ελέγχου, σχεδιασμού νέων προϊόντων, υπεύθυνου παραγωγής, προγραμματισμού εργαλειομηχανών CNC, τεχνολογίας επίπλων, πωλήσεων, σχεδιασμού και οργάνωσης παραγωγής, κοστολόγησης και διαχείρισης αποθήκης.

Υπάρχει ανάγκη προσαρμογής και συνεχούς εξέλιξης του Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου στις ανάγκες της ελληνικής αγοράς και στις νέες διεθνείς και ελληνικές τάσεις.

Επιβάλλεται εντατικοποίηση των σπουδών που παρέχονται σήμερα, ώστε μαθήματα της κατεύθυνσης σχεδιασμού επίπλου και προγραμματισμού εργαλειομηχανών CNC να επιτευχθεί άμεσα διαμέσου ενός νέου - πιο σύγχρονου - αναθεωρημένου προγράμματος σπουδών.

Επιχειρήσεις από τομείς της ελληνικής αγοράς, όπως π.χ. εμπορία προϊόντων ξύλου, μάρκετινγκ και προώθηση προϊόντων ξύλου και επίπλου, θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε εξειδικευμένα στελέχη από αποφοίτους του Τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου. Ίσως όλα τα παραπάνω θα πρέπει να ενισχυθούν αν το ζητούμενο είναι η κάλυψη σε εμπορικές – εισαγωγικές επιχειρήσεις προϊόντων ξύλου & επίπλου.

Ανάγκη δημιουργίας κοινής επιτροπής αποφοίτων - Τμήματος και επιχειρήσεων που θα προωθεί την καλύτερη αναγνώριση και αξιοποίηση των αποφοίτων και το «συγχρονισμό» των αναγκών των επιχειρήσεων με το πρόγραμμα σπουδών.

Υπάρχει επιτακτική ανάγκη ίδρυσης Συλλόγου Αποφοίτων του Τμήματος, ώστε να υπάρξει διεκδίκηση των αιτημάτων τους σε διάφορα Υπουργεία και Υπηρεσίες του Δημοσίου, καθώς επίσης και διεύρυνση των επαγγελματικών πεδίων τους.

Θα πρέπει το Τμήμα να συνεχίσει το ίδιο δυναμικά την εξελικτική του πορεία, την εξωστρέφεια και τη στενή σύνδεσή του με τον παραγωγικό τομέα (πράξη). Στους τομείς όπου παρουσιάζεται μικρή υστέρηση, π.χ. διά βίου εκπαίδευση στελεχών του κλάδου, αμεσότερη ενημέρωση των πτυχιούχων, online ενημέρωση των επιχειρήσεων του κλάδου σε τεχνικά θέματα, να υπάρξει βελτίωση με συντονισμένες ενέργειες από το Τμήμα.

 

Φωτογραφίες από την ημερίδα της 20.6.2007

Θέσεις πρακτικής άσκησης
Θέσεις Εργασίας - Απασχόληση αποφοίτων
ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ
ERASMUS
CD προβολής τμήματος
Οδηγός Επαγγέλματος για τους Πτυχιούχους
Καταληκτικές Ημερομηνίες Εξαμήνου
Προτεινόμενα θέματα πτυχιακών
 

Διεύθυνση Τμήματος
ΤΕΙ Λάρισας
Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου
Β. Γρίβα 11, ΤΚ 43100 Καρδίτσα
Τηλ. Γραμματείας:
24410-28299
FAX Γραμματείας
24410-79220

Email:secry-wood@teilar.gr


 

Copyright © 2010 Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου